Näin piilotat IP-osoitteesi – esittelyssä 4 keinoa

Et billede, der indeholder tekst, person, opbevarer, mobiltelefon

Automatisk genereret beskrivelse

IP-osoitteesi on yksilöllinen tunniste, joka kertoo verkkosivustoille ja erilaisille palveluille, kuka olet verkossa. Ensisijaisesti kyseessä on tiettyyn tietokoneeseen tai tietokoneverkkoon liittyvä tunnistenumero. IP-osoitteiden avulla tietokoneet voivat vastaanottaa tietoja, mutta lisäksi niitä voi hyödyntää laitteesi likimääräisen sijainnin ja verkkotoiminnan seuraamiseen. IP-osoitteesi on tavallaan kuin laitteesi kotiosoite. Se paljastaa Internet-palveluntarjoajallesi, mahdollisille hakkereille ja erilaisille verkkosivustoille sijaintisi sekä sen, mihin käytät verkkoa. Mikäli haluat pitää kiinni yksityisyydestä ja turvallisuudesta verkossa, on digitaalisen identiteetin piilottaminen tärkeää.

IP-osoitteen piilottamiseen on olemassa monia eri niksejä, joista jotkut ovat helpommin toteutettavissa kuin toiset. Tässä artikkelissa tarkastelemme neljää eri tapaa, joilla voit piilottaa IP-osoitteesi. 

VPN

VPN:ää pidetään yleisesti ottaen yhtenä helpoimmista keinoista piilottaa IP-osoite. Sen sijaan että sinut yhdistettäisiin Internet-palveluntarjoajasi omistamaan palvelimeen, IP-osoitteesi kätketään ja verkkotoimintasi salataan anonyymiä ja yksityistä VPN-palvelinta käyttämällä. Näin sinulle taataan maksimaalinen yksityisyys ja turvallisuus – kolmannet osapuolet eivät pysty jäljittämään tai tallentamaan tietojasi, eivätkä he pysty hyötymään niistä millään muullakaan tavalla.

VPN-palvelin voi puolestaan sijaita missä päin maailmaa tahansa, mikä mahdollistaa pääsyn myös maantieteellisesti estettyyn sisältöön. VPN-yhteyden ansiosta pystyt esimerkiksi käyttämään ulkomaisia suoratoistopalveluja, sekä nauttimaan niiden sisällöstä rajoituksetta. Kaiken kruunaa se, että valtaosa VPN-palveluista on käytettävissä laitteesta riippumatta, oli kyseessä sitten älypuhelin, tabletti tai tietokone. Vuosien saatossa VPN-palvelut ovat kehittyneet jo niin pitkälle, että asennus hoituu saumattomasti ja yllättävän nopeasti. Nykyään ei tarvitse tehdä muuta kuin valita huipputason luotettava VPN-palvelu, ladata sovellus ja muodostaa yhteys haluamaasi palvelimeen silloin kun kaipaa yksityisyyttä ja turvallisuutta. 

Kun käytät VPN:ää anonyymiin selaamiseen, IP-osoitteesi näkyy vain yhdelle taholle – nimittäin VPN-palveluntarjoajallesi. Siksi laadukkaan ja luotettavaksi todetun VPN-palveluntarjoajan valitseminen onkin äärimmäisen tärkeää.

Mistä tietää, että VPN-palveluntarjoaja on laadukas ja luotettava? Kaikkein luotetuimpien VPN-palveluntarjoajien palvelut ovat yleensä maksullisia, minkä lisäksi niistä on nähtävillä arvosteluja ja luokituksia. Ilmaisiakin VPN-palveluja on toki olemassa, mutta niissä kannattaa huomioida, että toimintaperiaate perustuu yleensä asiakkaiden henkilökohtaisten tietojen tai selaushistorian myymiseen kolmansille osapuolille. Lisäksi niille on tyypillistä käyttäjien turvallisuuden vaarantava heikko salaus, sekä verkkoyhteyttä hidastavat toistuvat mainokset. Näin ollen maksullinen VPN on kaikesta huolimatta useimmiten kannattavampi valinta, sillä se takaa samanaikaisesti sekä turvallisuuden että suorituskyvyn.

TOR

Tor on maksuton verkkoselain, joka muodostuu kattavasta ja maailmanlaajuisesta itsenäisten palvelinten verkostosta. Tor-palvelinta käytettäessä liikenne kulkee useamman palvelimen kautta ja tiedot salataan moninkertaisesti, jolloin kenenkään ei ole mahdollista selvittää alkuperäistä IP-osoitetta.

Moninkertainen salaus ja salauksen purku tekee Torista kuitenkin erittäin hitaan, joten siitä ei ole hyötyä suoratoistossa tai latauksissa. Jopa verkon kehittäjät kehottavat käyttämättä verkkoa torrent-latauksiin. Mikäli tarkoituksena on vain surffata netissä, voi Tor olla varteenotettava valinta. Kannattaa kuitenkin myös muistaa, että jos tarkoituksena on vain piilottaa IP-osoitteesi, on VPN sekä nopeampi että kätevämpi vaihtoehto. Mikään ei myöskään estä sinua käyttämästä Toria ja valitsemaasi VPN-palvelua samanaikaisesti. Pidä mielessä, että kaikki mitä teet Tor-selaimen ulkopuolella, on edelleen suojaamatonta. Jos siis haluat tehdä tavallisen selaimesi toiminnasta anonyymiä, edellyttää se VPN-yhteyttä.

Proxy eli välityspalvelin

Proxy-palvelin on välipalvelin, jonka kautta liikennöintisi ohjataan. Käyttämäsi Internet-palvelimet näkevät todellisen IP-osoitteesi sijaan ainoastaan välityspalvelimen IP-osoitteen. Näiden palvelinten takaisin lähettämät tiedot siirtyvät välityspalvelimelle, joka puolestaan reitittää ne eteenpäin sinulle.

Kaikki välityspalvelimet eivät kuitenkaan salaa liikennettäsi tai piilota IP-osoitettasi tahoilta, jotka voivat siepata liikennettäsi matkalla laitteeltasi välityspalvelimelle. Erityisesti ilmaisiin verkkopohjaisiin välityspalvelimiin liittyy riskejä, koska niiden tarjoama suojaus ei välttämättä ole riittävän korkealla tasolla. Tämän vuoksi välityspalvelimia kannattaakin käyttää yksityisyyden suojelemisessa väliaikaisena ratkaisuna pitkän aikavälin ratkaisun sijaan.

Julkinen langaton verkko

IP-osoite ei seuraa mukanasi paikasta toiseen. Jos siis suuntaat vaikkapa kahvilaan, kirjastoon tai hotellin aulaan ja käytät niiden Wi-Fi-verkkoa, on tavallisesti käyttämäsi IP-osoite tilapäisesti piilossa. Tämä johtuu siitä, että käytät muun verkon IP-osoitetta niin kauan kuin olet verkossa kotisi ulkopuolella.

Julkinen langaton verkkoyhteys on ilmainen ja saatavilla kaikkialla maailmassa. Siihen pääsy edellyttää Wi-Fi-verkon käyttöönottoa laitteesi asetuksissa sekä sen julkisen verkon valitsemista, johon haluat muodostaa yhteyden. Julkinen Wi-Fi-yhteys on kuitenkin riskialtis ja epäluotettava vaihtoehto, sillä se altistaa käyttäjän hakkereille, viruksille ja muille tietoturvauhille. Näin ollen tämä vaihtoehto soveltuu etupäässä vain väliaikaiseksi ratkaisuksi.

Miksi haluaisit piilottaa IP-osoitteesi?  

Kuten aiemmin jo mainittiin, paljastaa IP-osoitteesi sinusta paljonkin tietoja verkossa. Tällä voi olla hyvinkin kauaskantoisia seurauksia tietoyhteiskunnassa, jossa elämme. IP-osoite halutaan piilottaa yleensä seuraavista syistä:

  • Olinpaikan salaaminen: Salaamalla IP-osoitteesi piilotat sijaintisi myös verkkosivustoilta ja kolmansilta osapuolilta.
  • Vapaus verkossa: Vältä sensuuri ja valvonta eri IP-osoitetta käyttämällä. Vaikka olisitkin tiukasti sensuroidussa maassa, tarjoaa IP-osoitteen piilottaminen mahdollisuuden nauttia täydellisestä vapaudesta verkossa. Voit myös käyttää maantieteellisesti rajoitettua sisältöä ja suoratoistaa sisältöä muiden maiden viihdesisällöstä.
  • Verkkosivujen yksityisyys ja turvallisuus: Verkkotoimintojasi ja henkilökohtaisia tietojasi ei saa jakaa Internet-palveluntarjoajalle, verkon ylläpitäjälle tai muille kolmansille osapuolille. Surffaa huoletta anonyymisti ilman valvontaa ja suojaudu hakkereilta, jotka saattavat yrittää ottaa laitteesi haltuunsa.
  • Seurannan esto: Pidä yksityisyydestäsi kiinni verkossa estämällä Internet-palveluntarjoajaasi seuraamasta verkkotoimintojasi sekä estämällä kohdennetut mainokset. 

Yhteenveto

IP-osoite on julkista tietoa, joka paljastaa muille tietoja sinusta ja laitteestasi. Toisin sanoen ulkopuoliset voivat halutessaan päästä käsiksi esimerkiksi sijaintiasi, selaushistoriaasi ja Internet-palveluntarjoajaasi koskeviin tietoihin. Tyypillisesti tällaisista tiedoista ovat kiinnostuneet viranomaiset, mainostajat ja hakkerit, jotka haluavat hyödyntää niitä omiin käyttötarkoituksiinsa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kaikista esitellyistä vaihtoehdoista VPN on kaikkein mutkattomin, mukavin ja ennen kaikkea turvallisin tapa piilottaa IP-osoite. VPN piilottaa IP-osoitteesi välittömästi, jonka jälkeen pääset selaamaan verkkoa nimettömänä ja turvallisesti ilman riskiä tietojesi vuotamisesta ulkopuolisiin käsiin.