Sosiaalinen media tärkeämmässä roolissa kuin oikea elämä?

Sosiaalinen media on tätä nykyä yhtä lailla osa elämää kuin vaikkapa aamukahvi tai lounaan syöminen. Sen käyttöä ei juuri kyseenalaisteta, paitsi ehkä vanhemman ikäpolven kautta, ja puhelin onkin lähempänä kuin koskaan aiemmin. Someen jaetaan arkea sekä juhlaa, mutta suurimmissa määrin kuitenkin elämän huippukohtia. Somen käyttö alkaa yhä nuorempana ja tätä nykyä jo hyvinkin nuoret viihtyvät eri sosiaalisen median kanavien, kuten TikTokin parissa.

Sosiaalisen median suosituimpia henkilöitä ovat monet julkisuudesta tutut henkilöt, kuten Ronaldo tai Kim Kardashian. Tähtiä ja heidän kuviaan sekä videoitaan ihannoidaan ja omasta tilistä pyritään tekemään mahdollisimman tykätty. Toki samaa ei voida sanoa kaikista käyttäjistä, mutta suosion tavoittelu sosiaalisessa mediassa on monien tavoitteena, miksi?

Sosiaalinen media voi olla palkkatyö

Sosiaalinen media on paikka, jossa jaetaan kuvia, videoita sekä erilaisia omaan elämään liittyviä asioita. Pelkän kuvallisen sisällön lisäksi on hyvä muistaa, että sosiaalisen median kautta voi myös ansaita rahaa. Yhtenä esimerkkinä toimii Instagram. Jos käyttäjältä löytyy tarpeeksi suuri määrä seuraajia, voivat brändit olla halukkaita tekemään yhteistyötä käyttäjän kanssa. Mainoksia löytyy myös Youtubesta, joskin mainosten tyylit ovat erilaiset kanavien välillä.

TikTokia pidettiin alkuun vain nuorten käyttämänä sovelluksena, mutta parin viime vuoden aikana sen suosio on levinnyt myös aikuisten pariin. Palvelussa jaetaan vain videoita ja monien mielestä höpöhöpö-sisältöä, mutta suosituimpien tiktokkaajien saamat tulot puhuvat puolestaan. Useat nuoret TikTokin käyttäjät ovat saavuttaneet itselleen yli miljoonan dollarin omaisuuden kyseisiä videoita tekemällä. Nämä luvut saavat miettimään omia mahdollisuuksia sovelluksen parissa ja löytyypä suomestakin kyseisen sovelluksen kautta saatavilla tuloilla eläviä henkilöitä, esimerkkinä Jennifer Käld.

Liiallinen somettaminen voi aiheuttaa masennusta ja todellisuudesta vieraantumista

Sosiaalinen media tuo mukanaan paljon hyviä asioita, mutta haittapuolet seuraavat luonnollisesti perässä. Omien idolien tai esikuvien seuraaminen on tätä nykyä helpompaa kuin koskaan, mutta liiallinen sosiaaliseen mediaan kiinni jääminen voi aiheuttaa ongelmia. 

Sosiaaliseen mediaan jaetaan yleensä onnistumisia, juhlan aiheita sekä saavutuksia. Surulliset sekä haastavat asiat eivät yhtä lailla saa niin paljoa näkyvyyttä ja tämä voikin luoda seuraajille vääristyneen kuvan. Kiireinen arki ja omat ongelmat voivat alkaa vaikuttaa erikoisilta. Miksi seuratuilla tähdillä ei näytä olevan samanlaisia haasteita? Muiden jakamat kuvat ovat varsin näyttäviä ja tähdet ovat aina tiukoissa mekoissaan, viikosta ja vuodesta toiseen.

Sosiaalisen median parissa on helppoa unohtaa todellisuus ja luonnollisuus. Sosiaalinen media on luonut kiillotetun kuvan elämästä, jossa arki on samppanjaa ja kiiltäviä mekkoja. Mahamakkaroita ei tunneta ja surut sekä murheet ovat vain kaukainen paha uni. Kaikki on helppoa, mukavaa ja hauskaa. Kuten uudetkasinot.com ja jopa päivittäin vaihtuvat bonukset.

Vedä raja somen ja oikean elämän välille

Sosiaalinen media yhdistää ihmisiä ympäri maailman ja voi monilla tavoin auttaa selviämään omien haasteiden kanssa, muiden ihmisten tukemana. Elämää ei kuitenkaan pitäisi elää liikaa sosiaalisen median kautta. Somessa jaetaan vain sitä, mitä muille ihmisille halutaan näyttää. Oman idolin mielipide ei välttämättä olekaan koko totuus ja tiukan mekon alta voikin löytyä korsetti. Juhlien ja hauskuuden takaa löytyy myös kasa haasteita ja ongelmia, joita jokainen kohtaa arjessaan. 

Jos some on ottanut arjesta vallan, voi pieni sometauko auttaa palaamaan arkisten asioiden äärelle. Elämää voi elää myös ilman sosiaalista mediaa ja kaikkea ei välttämättä tarvitse jakaa muille. Toisaalta, jos some on oma työ tai se tuo itselle iloa, ei sen käyttämisestäkään ole mitään haittaa. Kunhan muistaa, että sosiaalinen media ja oikea elämä ovat kaksi eri asiaa ja jokainen ihminen on tärkeä juuri sellaisenaan, makkaroiden, haasteiden sekä surujen kera. 

Be the first to write a review

One thought on “Sosiaalinen media tärkeämmässä roolissa kuin oikea elämä?

Kommentointi on suljettu.