Miten web-suunnitelijat hyödyntävät pelillistämistä?

Pelillistämisellä tarkoitetaan erilaisten palveluiden ja tuotteiden muotoilua niin, että ne sisältävät peleistä tuttuja ominaisuuksia. Pelillistämisen avulla halutaan tarjota rikkaampaa elämystä palvelun käyttäjille, mikä samalla tekee palvelusta huomattavasti miellyttävämmän. Pelillistäminen on tehokas markkinointikeino, joka jättää palvelun käyttäjälle muistijäljen tarjotusta palvelusta tai mainoksesta huomattavasti tehokkaammin kuin yksisuuntainen viestintä. 

Web-suunnittelijat käyttävät pelillistämistä verkkopalveluiden toteutuksissa saadakseen sivuilla vierailevat käyttäjät viipymään pidempään sivulla ja käyttämään sivuston tarjoamia palveluita. Esimerkiksi monipuolisen pelitarjonnan omaava casino voi tarjota sivustollansa interaktiivista grafiikkaa ja helposti pelattavia ilmaisia pelejä saadakseen vierailijat kiinnostumaan tarjonnasta ja rekisteröitymään asiakkaiksi. Tämän jälkeen pelillistämistä hyödynnetään peliturnauksissa ja sarjataulukoissa, joissa pelaajat voivat vertailla saavutuksiaan ja kilpailla tuloksillaan toisiaan vastaan. Vastaavalla tavalla toimivat usein myös liikunnan aktivointiin pyrkivät älylaitteiden sovellukset älypuhelimissa ja -kelloissa. Tällainen pelillistäminen on hyvin tyypillistä web-sovelluksien toteutuksissa. 

Suomi on uranuurtaja pelillistämisessä 

Maailman ensimmäinen pelillistämisen professuuri on perustettu Suomessa vuonna 2016. Yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston ja Turun yliopiston kanssa toimivan pelillistämisen professorin virkaan valittiin tuolloin vasta 32-vuotias, mutta ansioitunut pelitutkija Juho Halmari. Hän hoitaa edelleen menestyksekkäästi professuuria ja julkaisee säännöllisesti arvostettuja tutkimuksia pelillistämiseen liittyen. 

Menestyneiden pelien ohella Suomessa tuotetaan laajasti viitattuja pelillistämiseen liittyviä tieteellisiä tutkimuksia. Lisäksi meillä osataan soveltaa pelillistämistä rohkeasti käytännön tasolle esimerkiksi opetuksessa. Suomen maine maailman parhaan koulujärjestelmän kehittäjänä perustuu osittain pelillistämiseen, jonka avulla oppijan kiinnostus ja motivaatio saadaan heräämään ja nostettua hyvin korkealle. Lukuisat suositut opetussovellukset ja opetuksen tukena käytettävät web-palvelut pohjautuvat pelillistämisestä tehtyjen tutkimusten tulosten soveltamiseen käytännön tasolla. 

Web-suunnittelussa pelillistämisen avulla pyritään opetussovelluksien tavoin saamaan verkkosivuston käyttäjän motivaatio ja innostus heräämään. Tavoitteena on luoda sivuston käytöstä elämyksellinen ja hauska kokemus, joka jättää pysyvän muistijäljen. 

Pelillistäminen erottaa web-palvelun massasta 

Pelillistämisen hyödyt huomattuaan yritykset ja organisaatiot ovat nopeasti ottaneet käyttöön pelillistämisen elementtejä verkkosivujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa käytännössä pieniä graafisia interaktiivisia elementtejä, joilla saadaan elävyyttä sivustolle.  

Paljon sisältöä, esimerkiksi valokuvia sisältävän sivun latautumiseen kuluva voidaan tehdä mielenkiintoiseksi animaation avulla. Itse sivulle voidaan lisätä tooltip-vinkkejä, jotka avautuvat näkyviin kun kävijä vie hiiren kohteen päälle ja katoavat hiiren osoittimen siirtyessä kohteen päältä pois. Muita erilaisia pelillistämisen elementtejä, joita web-suunnittelijat voivat hyödyntää, ovat muun muassa nämä: 

  • Viihdyttävät kyselyt ja visailut 
  • Yhteisöllisyyden luominen kävijäprofiilien ja kommenttipalstan kautta 
  • Aktiivisten kävijöiden ja kommentoijien palkitseminen pisteillä ja virtuaalipalkinnoilla 
  • Animoidut interaktiiviset tuotekuvaukset 

Pelillistämisen lisääminen tavalliselle verkkosivulle onnistuu kaikilla yleisimmillä julkaisualustoilla. Pelillistämistä tarjoavien ominaisuuksien lisääminen on erilaisten kolmannen osapuolten lisäosien avulla tehty helpoksi.  

Maailman suosituimpaan julkaisujärjestelmään eli WordPress-alustalle on saatavilla lukuisia lisäosia, joilla pelillistämisen elementtejä voi lisätä helposti omalle verkkosivulle. GamiPress ja myCRED tarjoavat vierailijoiden pisteytys- ja palkitsemistoimintoja. LearnDash Quiz puolestaan on nimensä mukaisesti interaktiivisen kyselytoiminnon mahdollistava lisäosa ja crosswordsearch-lisäosa tekee ristisanapelin lisäämisestä omalle verkkosivulle helppoa.  

Valmiilla lisäosilla kuka tahansa verkkosivuston ylläpitäjä voi saada kävijänsä viettämään hetken pidempään web-palveluidensa äärellä. Interaktiiviset animaatiot ovat hieman monimutkaisempia ja vaativat kokeneen graafisen suunnittelijan, joka osaa luoda verkkosivuston yleisilmeeseen sopivan pelillistetyn animaation. Onnistuneen pelillistetyn web-sivuston luominen onkin yleensä monien web-suunnittelun eri osa-alueiden ammattilaisten yhteistyön tulos. 

Yhteenveto 

Pelillistäminen tarjoaa web-suunnittelijoille täysin uusia tapoja aktivoida verkkosivuston vierailijoita käyttämään sivuston tarjoamia palveluita. Yksinkertaisimmillaan pelillistäminen tarkoittaa hauskojen ja kävijää kiinnostavien interaktiivisten elementtien lisäämistä sivustolle. Tällaisia ovat esimerkiksi pisteiden kerääminen ja virtuaaliset palkinnot sivuston aktiivisesta käytöstä.  

Pelillistämistä on sovellettu lukuisissa erilaisissa web-sovelluksissa onnistuneesti. Pelillistämisen avulla voidaan kartoittaa kustannustehokkaasti niin pyöräteiden kuntoa kuin saada verkkosivustolla vieraileva käyttäjä kiinnostumaan sivuston tarjoamista maksullisista palveluista. Tärkein tavoite web-suunnittelijoiden työssä on toteuttaa pelillistäminen niin, että se tarjoaa kaikille osallistujille positiivisia onnistumisen tunteita.