Bitcoin: kryptojätin teknologia ja hinnanmuutokset

Bitcoin on alkutaipaleellaan monen mieliä askarruttanut kryptovaluutta, joka ei olekaan enää uusi juttu – se sai alkunsa jo vuoden 2008 lokakuussa, kun tuntemattomaksi jäänyt henkilö tai ryhmä, nimimerkiltään Satoshi Nakamoto, julkaisi Bitcoinin white paperin. Olipa asia uusi tai ei, on se yhä monelle mysteeri, kenties sen monimutkaiselta tuntuvan teknologiansa ja maallikon korvaan täysin uskomattomilta kuulostavan arvonnousunsa ansiosta. 

Lyhykäisyydessään kyse on siis digitaalisesta valuutasta, jota ei ole fyysisesti olemassa. Valuutta toimii virallisen pankkijärjestelmän ulkopuolella ja kiinnostaa monia – erityisen houkutteleva se on sijoitusmielessä johtuen sen huomattavasta arvonnoususta. Bitcoin on vastuussa lukemattomien miljonäärien tekemisestä.

Vuosien varrella olemme saaneet kuulla epäilyjä valuutan oikeellisuudesta ja olemmepa nähneet jopa maailman johtajien, kuten Trumpin, nimittävän kryptovaluuttaa huijaukseksi, joka kilpailee dollarin arvoa vastaan. Tässä artikkelissa käymme läpi sitä, mikä tekee Bitcoinista luotettavan valuutan tutustumalla teknologiaan sen takana. Sitten pureudumme paljon puhuttaneeseen valuutan kurssikehitykseen luoden katsauksen Bitcoinin tulevaisuuteen.

Source: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/punainen-internet-metalli-onni-7709937/
Author: Daniel Dan
Alt Text: Bitcoin

Teknologia bitcoinin takana: lohkoketjut

Miten tämä monimutkaiselta vaikuttava kryptovaluutta sitten oikein toimii? Tärkein termi teknologian takana on lohkoketju. Lohkoketju on nimensä mukaisesti lohkoista koostuva ketju. Yksinkertaistetusti sanottuna on lohkoketju hajautetussa verkossa toimiva ja avoimeen lähdekoodiin perustuva arvojärjestelmä.

Kun Bitcoin-omistaja lähettää valuuttaa toiselle käyttäjälle, lähetetään tieto tästä tilisiirrosta kaikille muille vertaisverkon laitteille. Louhijat ovat Bitcoin-siirtojen varmentajia, jotka vahvistavat jokaisen tilisiirron ja keräävät tiedon tilisiirrosta lohkoon. Lohkoketju siis sisältää käytännössä Bitcoinin kirjanpidon – lohkoketju tunnetaankin julkisena tilikirjana.

Hienoa tässä on se, Bitcoinin hajautettu kirjanpitokanta sisältää joka ikisen olemassa olevan Bitcoinin koko siirtohistorian niiden alkuajoilta alkaen. Järjestelmän koodin ja salauksien murtaminen tai hakkeroiminen olisi äärimmäisen vaikeaa. Lohkoketjuteknologian hyödyt ovatkin äärimmäisen hyvä tietoturva, kryptattu data sekä se tosiasia, ettei tietoja voi vääristellä, sillä kaikki tilisiirrot vahvistetaan. Ainoat riskit liittyvät Bitcoinien välityspalveluiden turvallisuuteen ja epäluotettaviin pörsseihin. Tästä syystä Bitcoinin omistajan kannattaakin valita palvelunsa huolella.

Bitcoinin hinnanmuutokset

Kuten muidenkin sijoitusinstrumenttien, myös kryptovaluutta Bitcoinin arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Bitcoinin hinta siis nousee silloin, kun ihmiset haluavat ostaa sitä enemmän kuin myydä. Tämän vuoksi Bitcoinin kurssikehityksen seuraaminen on ajoittain varsin viihdyttävää puuhaa. Kysynnän ja tarjonnan lisäksi vaikuttavat arvoon seikat, kuten epäluottamus perinteiseen talousjärjestelmään ja puolestaan luottamuksen kasvu Bitcoiniin – mitä tunnetumpi se on, sitä luotettavampana sijoituskohteena sitä pidetään.

Kuten mainitsimme, on Bitcoinin kurssikehitys lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna melkoista vuoristorataa, mutta siitä huolimatta voi koko kurssihistoriaa katsomalla huomata sen onnistuneen kasvattamaan arvoaan tasaisen nousujohteisesti.

Alkuaikoinaan, vuonna 2010 oli Bitcoinin arvo vielä varsin mitätön, noin 0,2 euroa. Vuoden 2011 elokuussa se oli yli yhdeksän euroa ja vuonna 2013 se lähti huimaan nousuun saavuttaen parhaimmillaan lähes 1 000 euron arvon. Vuoden 2017 lopulla se oli kohonnut jo lähes 15 000 euroon ja vuoden 2021 huhtikuussa ylitti yhden Bitcoinin arvo yli 53 000 euron rajan. Vaikka arvo vaikuttaa näin pitkällä tähtäimellä kasvaneen jatkuvasti, on hinta todellisuudessa heilahdellut huomattavastikin. 

Katsaus tulevaan

Kuten koko Bitcoinin olemassaolon ajan, uskoo osa talousammattilaisista sen arvon yhä romahtavan jossain vaiheessa – tosin näiden soraäänien määrä on vuosien mittaan vähentynyt sitä mukaa, kun Bitcoinin arvo on jatkanut kohoamistaan. Eräiden ennustusten mukaan Bitcoinin arvon povataan jopa nousevan puoleen miljoonaan dollariin vuoteen 2030 mennessä ja eräskin kryptovaluutta-ammattilaisista koostuva paneeli uskoo sen ohittavan dollarin ensisijaisena maailmanlaajuisena valuuttamuotona vuoteen 2050 mennessä. Bitcoinin tulevaisuuden käänteiden seuraaminen tulee taatusti olemaan enemmän kuin mielenkiintoista.