Web3 on käsite, jota näkee paljon uutisissa ja varsinkin teknologiaan liittyvässä keskustelussa. Monille se on varmasti vielä hieman vieras termi, ja kaikki eivät tiedä, mitä kaikkea se pitää sisällään. Kyseessä on viime kädessä internetin uusi iteraatio, jossa on tarkoituksena tehdä siitä monipuolisempi ja ennen kaikkea turvallisempi kuin aiemmin.
Teknologia tulee muuttamaan vielä monia eri palveluita tulevaisuudessa. Verkkokauppojen ja sosiaalisen median käyttäjät tulevat näkemään vielä täysin uudenlaisia ominaisuuksia. Myös nettikasinot tulevat varmasti muuttumaan monella tapaa, joten on mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi masonslots.fi tulee kehittymään Web3:n myötä.
Tällä hetkellä koko konsepti on vielä kehitysvaiheessa, eikä kaikki ole aivan varmoja siitä, minkälaiseksi tulevaisuuden internet tulee vielä muodostamaan. Seuraavaksi tarkastelemme hieman tarkemmin sitä, mitä kaikkea Web3:n parissa tapahtuu tällä hetkellä.
Miten Web3 eroaa tämän hetkisestä Web2:sta?
Yksi keskeisimpiä eroja näiden kahden eri version välillä on se, miten dataa käsitellään ja missä se sijaitsee. Kuten kaikki hyvin tiedämme, Web2:n aikakaudella syntyivät monet teknologian suuryritykset ja menestystarinat, kuten Facebook, Google ja niin edelleen.
Keskeinen muutos aikaisempaan internetiin oli se, että käyttäjät pystyivät tuottamaan sisältöä verkkoon, eikä nettisivut olleet vain staattisia sivustoja, joista etsittiin lähinnä tietoa.
Moni kuitenkin näkee tämän kehityksen keskeisenä ongelmana sen, että palvelut ovat liikaa keskittyneitä Web2:ssa muutaman yrityksen piiriin. Nykyään monet ovat huolissaan siitä, miten suuret verkkopalvelut käyttävät käyttäjiensä tietoja. Yksityisyydestä on tullut kauppatavaraa, mikä kieltämättä aiheuttaa omat ongelmansa.
Web3:n myötä tilannetta pyritään muuttamaan siten, että verkosta ja palveluista tulisi desentralisoituja. Tällä käsitteellä viitataan siihen, että internetin käyttäjät voivat olla toisiinsa yhteydessä P2P-teknologian avulla. Internetin toimintaa pyritään täten hajauttamaan sen sijaan, että se olisi keskitetty vain muutamien suuryritysten omistukseen.
Tällöin kolmatta osapuolta ei välttämättä tarvita esimerkiksi silloin, jos kaksi käyttäjää haluaa tehdä kauppaa netissä tai olla muutoin vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Samalla käyttäjien ei tarvitse luovuttaa tietojaan yrityksille, mikä taas lisää yksityisyyttä.
Hajautetun verkon lisäksi toinen tärkeä tekijä on se, että netin palvelut toimisivat lohkoketjujen avulla. Se mahdollistaa käyttäjien välisen kaupan ja muun toiminnan siten, ettei keskitettyjä palvelimia välttämättä tarvita. Lisäksi se tarjoaa turvaa ja läpinäkyvyyttä, jolloin verkkojen käyttäjien on mahdollista nähdä, mitä sen sisällä tapahtuu.
Lohkoketjujen käyttäminen mahdollistaa myös oman ekosysteemin luomisen. Esimerkiksi maksaminen netissä voidaan hoitaa kryptojen avulla, jotka tarjoavat yksityisyyttä ja turvallisuutta niiden käyttäjille.
Web3 ongelmat – onko kyseessä vain markkinointitermi?
Luonnollisesti Web3:sta on myös kritisoitu monella tapaa. Tämä on tietysti luonnollista, sillä onhan kyseessä täysin uudenlainen konsepti. Kenelläkään ei ole täyttä varmuutta siitä, minkälaiseksi se lopulta tulee muodostumaan.
Esimerkiksi Elon Musk on sanonut, että kyseessä on vain viime kädessä markkinointitermi, jolla pyritään luomaan hypeä. Kriitikoiden mukaan sitä käytetään markkinoinnissa rahoittamaan erilaisia projekteja, joihin pyritään keräämään rahaa riskisijoittajilta.
Samoin on esitetty väitteitä siitä, ettei Web3:n luomat sovellukset ole niin hajautettuja kuin lupauksissa annetaan ymmärtää. Tilanne kuitenkin elää vielä ja tulevaisuudessa tulemme varmasti näkemään monenlaisia versioita ja sovelluksia.
On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että kyseessä on vielä lähinnä suunnitteluvaiheessa oleva teknologia, joka saattaa muuttaa muotoaan vielä monella tapaa. Itse asiassa koko käsite elää jatkuvasti, eikä kukaan varsinaisesti tiedä, mikä sen tarkka määritelmä on.
Web3 – käytännön esimerkkejä
Seuraavaksi haluamme esitellä muutamia sovelluksia ja palveluita, joita Web3 voi tarjota käyttäjille:
- DeFi: Tarkoitetaan desentralisoituja finanssisovelluksia, joissa käyttäjät voivat tehdä kauppaa keskenään P2P-mallilla ilman keskitettyä toimijaa, kuten pankkia tai muuta vastaavaa.
- dApp: Avoimen lähdekoodin sovellus, joka on rakennettu desentralisoidun lohkoketjun päälle. Sovellukset voivat olla esimerkiksi rahan vaihdantaan tai vaikkapa sosiaaliseen mediaan perustuvia palveluita
- Kryptovaluutat: Kryptot toimivat Web3:ssa valuuttana, joka on myös rakennettu lohkoketjuteknologian avulla. Niiden avulla käyttäjät voivat siirtää rahaa anonyymisti ilman kolmansia osapuolia. Toki osa palveluista voi olla myös keskitettyjä Web3:ssa.
Web3 voi siis käytännössä sisältää kaikenlaisia sovelluksia, mutta niiden ero aikaisempaan on vain se, että tieto liikkuu suoraan käyttäjien välillä. Käyttäjät voivat lisätä sisältöä sosiaaliseen mediaan, pelata videopelejä tai katsella elokuvia samalla tapaa kuin nykyään. Keskeisin ero on siinä, että käyttäjien muodostamaa dataa ei omista muutamat suuryritykset tai valtio.