4 tapaa parantaa kotisi pelihuonetta

Pelaaminen on tämän päivän maailmassa hyvin suosittu harrastus. Sen mahdollistavat monet eri laitteet, kuten pelikonsolit, tietokoneet sekä mobiililaitteet. Pelasipa sitten videopelejä tai muita verkkopelejä, joita tarjoaa muun muassa GetLucky (getlucky.com), moni aktiivinen pelaaja haluaa suunnitella itselleen omanlaisensa peliympäristön. 

Etenkin jos pelaa paljon, voi olla hyväkin ajatus suunnitella oma pelinurkkaus kotiin tai jopa erillinen pelihuone. Tällöin ympäristö ei häiritse niin paljon omaa pelaamista ja saa järjestettyä kunnon pelirauhan. Mutta millä tavoin oman pelinurkan tai pelihuoneen suunnittelu onnistuu ja mitkä asiat erityisesti tekevät niistä entistä paremman ja viihtyisämmän?

On sanomattakin selvää, että laitteistolla on iso merkitys pelinurkkauksen tai pelihuoneen suunnittelussa. Laitteisto on nimenomaan se, millä pelaamista harrastetaan. Pelihuoneen viihtyvyyteen vaikuttavat silti monet muutkin asiat, ja niitä käydään seuraavaksi läpi tarkemmin. 

Panosta mukaviin istuimiin

Koska pelisessiot voivat kestää useampia tuntenja, on ikävää, jos selkään alkaa ilmestyä kramppeja ja jumeja kesken kaiken. Tämän vuoksi istuimiin kannattaa todella panostaa, jotta niissä on mahdollisimman mukava istua eikä selkä mene jumiin. 

Riippuen täysin siitä millainen pelihuone tai -nurkkaus on mielessä, on istuimia paljon erilaisia. Tietokonepelaajille erityisesti löytyy pelituoleja, jotka sopivat pöydän ääreen oikein hyvin. Toisaalta sohvat tai säkkituolit voivat myös olla loistava idea, etenkin, jos keskittyy enemmän konsolipelaamiseen. 

Erilaisia istuimia löytää näppärästi huonekalukaupoista, verkkokaupoista sekä jopa kirpputoreilta, riippuen täysin omasta budjetista. Hinnassa ei silti liikaa kannata pihistellä, sillä tärkeintä on mukavuus ja hyvä istuma-asento.

Ota huomioon valaistus ja äänentoisto

Pelihuoneen sisustamisessa yksi tärkeimmistä asioista on valaistus. Se ei ainoastaan luo tunnelmaa, vaan auttaa myös vähentämään silmiin kohdistuvaa rasitusta. Erilaiset säädettävät valaistukset ovat mainio keino säädellä valon voimakkuutta aina tilanteen mukaan. 

Erilaiset LED-valot ovat myös hauska keino tuoda omaa persoonallisuutta esiin huoneessa, sillä näitä saa ostettua muun muassa eri väreissä. Erilaiset LED-valonauhat, valokyltit sekä neonkyltit tuovat kivan lisän omaan pelihuoneeseen. 

Äänentoisto ja äänieristys ovat molemmat tärkeitä huomioida. Erinomainen äänijärjestelmä tai hyvät kuulokkeet tekevät pelikokemuksesta entistä mieluisamman. Jos on kiinnostunut kotiteatterijärjestelmästä, on niitäkin mahdollista ostaa erilaisiin tiloihin. Mikäli istuu hyvin lähellä kaiutinta, ei järjestelmien tarvitse olla kovinkaan massiivisia.

Peleissä on paljon erilaisia ääniä, ja kuulokkeet voivat toimia hyvänä äänieristäjänä, jolloin äänet kuulee vain pelaaja itse. Mikäli haluaa kuitenkin käyttää kaiuttimia, on hyvä tutustua erilaisiin äänieristyksen vaihtoehtoihin. Monesti esimerkiksi oven eristäminen tai sen vuoraaminen esimerkiksi kumilla saattaa auttaa paljon. Äänierityksestä on usein hyötyä pelaajallekin, sillä huonekaiku pelatessa on ikävän kuuloinen.

Korosta halutessasi eri pelialueita

Jos kodissa on mahdollisuus pelihuoneeseen ja tarkoituksena on pelata monenlaisia pelejä, voi olla hyvä idea korostaa eri pelialueita. Esimerkiksi konsolipelejä voidaan pelata tietyssä kohtaa huonetta, kun taas toisaalla voi olla alue tietokonepeleille. Lautapelialue puolestaan taas voi olla ihan oma nurkkansa. 

Tällaisia erilaisia alueita on helppo korostaa erilaisin värein, joihin neonkyltit ja erilaiset LED-valot ovat erittäin näppäriä. 

Suunnittele rohkeasti omannäköiseksi

Pelihuoneen suunnittelussa on käytännössä vain mielikuvitus rajana, ja pelaaja voi suunnitella huoneen tai pelinurkan rohkeasti omannäköiseksi. Suunnittelussa voi käyttää jotain tiettyä teemaa, joka liittyy esimerkiksi suosikkipeleihin tai inspiraatiota voi hankkia selaamalla esimerkiksi internetin ja Pinterestin valikoimia. 

Sisustukseen voi käyttää tuoleja, sohvia, säkkituoleja, erilaisia pöytiä ja hyllyjä. Visuaalista ilmettä huoneeseen voi tuoda julisteilla, tyynyliinoilla, vilteillä, suosikkipeleihin liittyvillä grafiikoilla, valoilla ja paljon muulla. Eri genrejä voi myös yhdistellä reippaasti toisiinsa. 

Pelihuoneen suunnittelussa rajattomasti vaihtoehtoja

Olipa kyseessä sitten oma pelihuone tai -nurkkaus, kannattaa suunnittelu aloittaa tiedostamalla tila, joka on käytettävissä. Tämän jälkeen vain mielikuvitus on rajana sille, millaisen tilasta tekee. Erilaisia ideoita ja vaihtoehtoja on paljon, etenkin kun alkaa pohtimaan visuaalisempaa puolta.